Et trygt valg for barn med lese- og skrivevansker

Den Norske Skole Gran Canaria - en dysleksivennlig skole

Dokumentert støtte, digitale hjelpemidler og tilpasset undervisning – hele veien

Har du lese- og skrivevansker?Dysleksivennlig skole – for mestring, trygghet og læring

For barn med dysleksi handler skolen om mer enn lesing og skriving – det handler om å bli sett, forstått og møtt med riktige verktøy.

En dysleksivennlig skole har forpliktet seg til å ivareta elever med lese- og skrivevansker gjennom systematisk arbeid, høy kompetanse og forskningsbaserte metoder. Godkjenningen gis av Dysleksi Norge og forutsetter at skolen har klare rutiner for kartlegging, oppfølging og tilrettelegging – både i undervisning og vurderingssituasjoner.

Målet er å sikre at alle elever får utvikle seg faglig og oppleve mestring, uavhengig av utfordringer med lesing eller skriving. Hos oss er dette en integrert del av hele skolens praksis – fra ledelse til klasserom.

En dysleksivennlig skole har kompetanse, struktur og støtte satt i system. Når vi kombinerer faglig trygghet med varme relasjoner og tilpasset undervisning, gir vi elevene et læringsmiljø hvor de kan mestre og utvikle seg – på egne premisser.

Vi ble i 2009 godkjent som en dysleksivennlig skole Dysleksi Norge.

Det stilles strenge krav til skolen for å oppnå og beholde denne tittelen.

Jente som leser på stranda - dysleksivennlig skole

Hva kan du forvente av skolen?

Elever som strever med lesing- og skriving, har språkvansker og/eller matematikkvansker kan forvente at skolen:

  • Gjennomgår dagsplan muntlig i klassen hver morgen. Dette gir struktur og forutsigbarhet.
  • Har et dysleksivennlig klasserom hvor vi bruker ulike undervisningsmetoder når lærestoffet gjennomgås.
  • Gir tett oppfølging av lærere og spesialpedagoger.
  • Gir tilpassende lekser.
  • Tilbyr egen PC med blant annet rette- og opplesningsprogrammet intowords
  • Tilbyr lydbøker/smartbøker i alle fag ved behov.
  • Gjennomfører faste halvårlige kartlegginger i fag, og gjennomfører nødvendige tiltak i etterkant som; lesekurs, mattekurs, eller andre individuelle tilrettelegginger.
  • Vi kartlegger alle helårselever elever med Alfa fra Logometrica. Les mer her: Alfa – Logometrica
  • Gir intensiv opplæring i 1.-4.trinn for elever som står i fare for å bli hengende etter i lesing, skriving og regning
  • Gir mulighet til å søke om spesiell tilrettelegging ved prøver, heldagsprøver og eksamener; som f.eks. muntlige prøver.
  • Har høykompetent personale som har oppdatert kunnskap om dysleksi, språkvansker og matematikkvansker/dyskalkuli.

Tilbyr et aksepterende, inkluderende og trygt læringsfellesskap hvor læringsforskjeller er vanlig.

Hva kan foresatte gjøre?

Som foresatt spiller du en viktig rolle i barnets skolehverdag – særlig når barnet har dysleksi. Du trenger ikke være ekspert, men din støtte, forståelse og tilstedeværelse betyr mye. Når hjem og skole samarbeider, gir det bedre læring og økt trygghet.

Anerkjenn utfordringen – og løft frem styrkene
Barn med dysleksi møter mange små utfordringer i løpet av en dag. Vis at du forstår, men ikke gjør vanskene til hele bildet. Hjelp barnet å se sine sterke sider – som kreativitet, muntlige ferdigheter eller utholdenhet.

Les sammen – skap språkglede
Felles lesestunder og samtaler om tekst bygger språkforståelse og leselyst. Bruk gjerne lydbøker og les høyt for hverandre – det styrker både trygghet og ordforråd.

Bruk hjelpemidler aktivt
Lese- og skrivestøtte er en rettighet – ikke juks. Lær deg verktøyene barnet bruker, som Lingdys eller tale-til-tekst, og vis at det er helt normalt å trenge litt ekstra støtte.

Vær med i oppfølging
Delta i møter med skolen, og still spørsmål. Del hvordan barnet har det hjemme, og samarbeid om mål og tiltak. Jo tettere dialog, jo bedre for barnet.

Heie på innsats
Fokuser på fremgang, ikke feil. Ros innsats, utholdenhet og små seire – det bygger mestringstro og gir barnet mot til å fortsette.

Hjelpemidler og tilrettelegging ved prøver og eksamen

Elever med dysleksi eller lese- og skrivevansker har rett til tilrettelegging i både undervisning, prøver og eksamen. Vi sørger for at du får hjelpemidler og støtte som er tilpasset dine behov – enten utfordringen handler om avkoding, skriving, struktur eller hukommelse.

Tilrettelegging kan blant annet innebære bruk av digitale verktøy, lydbøker eller smartbøker som gjør det enklere å tilegne seg og formidle kunnskap.

Programmet Lingdys er en integrert del av skolens læremiddelpakke, og brukes aktivt i både undervisning og vurderingssituasjoner. Du får opplæring i hvordan det fungerer, slik at du trygt kan bruke det på prøver og eksamen.

Tilrettelegging ved prøver og eksamen

Dersom du har behov for tilrettelegging i forbindelse med prøver eller eksamen, ber vi deg ta kontakt med skolen i god tid. Vi hjelper deg med søknadsprosessen og gir veiledning om nødvendig dokumentasjon.

Når tilrettelegging er innvilget, kan du som elev få enten 20 % forlenget tid eller en oppgave med 20 % redusert omfang – avhengig av hva som er mest hensiktsmessig. Vi finner den løsningen som ivaretar dine behov og er i tråd med skolens retningslinjer som en dysleksivennlig skole.

Film av Mads Johan Ødegaard og Katie Noel Wyman. Filmen viser hvordan det føles å ha lese- og skrivevansker.

Dysleksivennlig skole – for mestring, trygghet og læring


En dysleksivennlig skole er ikke bare en tilpasning – det er en mulighet. Når kunnskap, struktur og varme møter barnets behov, skaper vi en skolehverdag preget av trygghet, mestring og utvikling.

Ta kontakt med oss – vi viser deg gjerne hvordan det fungerer i praksis.

FAQ

Ofte stilte spørsmål

Har du barn med dysleksi og vurderer skoleplass hos oss? Her finner du svar på noen av de vanligste spørsmålene vi får fra foresatte.

Vi følger en helhetlig og forskningsbasert modell. Alle elever kartlegges ved skolestart, og tiltak tilpasses individuelt. Vi bruker dokumenterte metoder som fonembevissthet, veiledet lesing og multisensorisk læring, kombinert med tett oppfølging og justering underveis – i samarbeid med hjemmet.

Ja, digitale verktøy som Lingdys, lydbøker og talesyntese er en integrert del av opplæringen hos oss. Elevene får opplæring i bruk av verktøyene, og de har rett til å bruke dem både i undervisning og vurderingssituasjoner – også på eksamen.

Tilrettelegging gjelder alle fag. Lærerne våre har kompetanse i å planlegge og gjennomføre undervisning som ivaretar elever med lese- og skrivevansker – også i fag som engelsk, naturfag og samfunnsfag. Vi legger til rette for at elevene kan vise kompetanse på ulike måter, både muntlig og skriftlig.

Vi tror på tett, tillitsfull dialog. Du som foresatt blir inkludert i kartlegging, tiltaksplaner og evaluering av fremdrift. Vi holder deg informert og involvert – og gir deg konkrete råd og verktøy du kan bruke hjemme for å støtte barnet ditt i læringen.

Finner du ikke det du lurer på?

Ikke nøl med å ta kontakt – vi hjelper deg gjerne. Ring oss eller send oss en mail

+34 928 15 29 00

postmottak@colegio.no